diumenge, 7 d’abril del 2013

La marinada sempre arriba (La entranyable" marinada")




La marinada sempre arriba

Autor: Lluís Foix
Titol Original:La marinada sempre arriba
Col·lecció: Clàssica [Núm 974 ]
Núm edició: 1
« Vivències de postguerra en un racó de la vall del Corb »
És un recorregut pels records de la infantesa de l'autor, que va néixer i créixer en un poblet de la Vall del Corb. Durant la post guerra,els detalls quotidians de la vida rural són el fil conductor d'aquestes píndoles literàries. Un homenatge als orígens i a les arrels.
Text de contraportada
“El futur de les persones no està escrit, sinó que s'inventa dia a dia. Però l'arrelament a la terra, a la família, als primers mestres, als amics primigenis, als cops que dóna la vida des de ben jove, no s'oblida mai. Són trets definitius en el caràcter i la trajectòria de tothom”.

Lluís Foix pretén amb ´La marinada sempre arriba´ mostrar l´Espanya dels 40

02.04.2013 | 07:56
Malgrat no estar en primera línia, el periodista Lluís Foix segueix sent un dels homes més influents de Catalunya, segons les últimes enquestes. I, no obstant això, ell només es considera un home de camp, arrelat a la vall del Corb, com explica en el seu llibre La marinada sempre arriba.
Foix reconeix que en aquest moment de la seva vida, amb molt recorregut a la seva esquena, la temptació d'anar a la infància és molt gran, amb imatges sobre una realitat de postguerra, en un món petit, amb moltes penúries i poques frivolitats. "I quan algú m'ha preguntat d'on era, sempre dic amb orgull que de Rocafort de Vallbona, de la vall del Corb, jutjat de Cervera, província de Lleida i bisbat de Tarragona", es pot llegir tan bon punt va començar aquestes memòries.
Qui va ser director de La Vanguardia, director adjunt i sotsdirector en diverses etapes del diari, corresponsal a Londres i Washington, a més de cobrir conflictes bèl·lics o enviar cròniques des de 84 països diferents, té ganes que les noves generacions coneguin com es vivia a l'Espanya dels anys quaranta i cinquanta, "molt marcada per les ferides de la guerra i per la misèria, però també per una gran vitalitat".
Informacio recollida :http://www.diaridegirona.cat
Informacio recollida: http://www.columnaedicions.cat  


Lluís Foix debuta novelando su infancia de posguerra en un homenaje a la Vall del Corb

El periodista y exdirector de 'La Vanguardia' Lluís Foix ha debutado en el terreno novelístico con 'La marinada sempre arriba' (Columna), un relato de su infancia en la posguerra que es también un homenaje a sus raíces en la Vall del Corb.

En una entrevista de Europa Press, Foix ha explicado que esta es su primera incursión en el terreno de la novela, que no de la ficción, ya que recupera sus recuerdos con una distancia de 60 años: "Quiero construir una especie de relato memorialístico", ha dicho.

Dejando de lado el estilo periodístico que durante su carrera le ha llevado por guerras, cumbres y elecciones presidenciales alrededor de 84 países, Foix ha asegurado su intención de embarcarse en "el comienzo de una experiencia literaria".

De este modo, Foix ha tratado de volver a sus raíces en un gesto de reconocimiento a los suyos por una "especie de deuda" con éstos, con relatos --escritos entre julio y diciembre-- dedicados a maestros, familiares y vecinos, quienes conformaron cómo es él.

El hilo conductor de la historia son los estragos de la posguerra, que transversalmente hicieron mella en toda la población, y que él retrata de la mano de testigos diversos de la población: "Es la posguerra en todas sus dimensiones", ha asegurado.

Sin embargo, Foix ha recordado que en aquella época nadie hablaba de la guerra porque todo el mundo había sufrido mucho, y primaba el sentimiento de resistencia.

EDUCACIÓN "ESPARTANA"

Después de recibir una educación "espartana" que le llevará hasta Barcelona, Foix dedica el preámbulo del libro a su traslado a la ciudad condal, donde desembarca con la intención de ser traductor y termina, al cabo de dos años, como corresponsal en Londres de 'La Vanguardia'.

Sin hablar de periodismo en este libro, algo que deja para más adelante, Foix atribuye gran parte de su carrera a la casualidad: "Es estar en el lugar adecuado en el momento adecuado", dice.

No obstante, remarca que es imprescindible para un buen periodista conocer la historia a fondo, ser muy culto, viajar y hablar idiomas, así como tener una gran capacidad de relacionar los conceptos.

Su carrera, que le ha llevado a cubrir cuatro elecciones presidenciales norteamericanas --una de ellas la gran victoria de Richard Nixon-- le ha permitido ejercer el mejor turismo del mundo: "El turismo periodístico te permite estar donde los turistas normales no pueden acceder", celebra.


Leer más: http://www.lavanguardia.com/local/barcelona/20130325/54369551837/lluis-foix-debuta-novelando-su-infancia-de-posguerra-en-un-homenaje-a-la-vall-del-corb.html#ixzz2PmwubiMY 

2 comentaris:

  1. La marinada es un vent que bufe a les terres de la Segarra. Encara que sembli que no pot ser, dons la Segarra no te al mar aprop, es un vent entranyable i familiar. Que a l'estiu ajude a passar els dies de calor, però del que t'has de protegir quant arribe a la tarde, dons es perillós. a La marinada sempre arriba (La entranyable" marinada")

    ResponElimina
  2. Rosa M. MINGUELLA16/4/13 00:07

    Vaig néixer a la vall del Corb, a Guimerà, i recordo com bufava la marinada pel carrer de les Piques, i per tot el poble,gairebé cada tarda. La marinada era esperada a l'era les tardes de juliol,et feia córrer si t'apretava l'esquena i no et deixava caminar si te la trobaves de cara. Com xiulava les nits d'hivern! Que bé s'estava al llit sentint-la passar acompanyada dels marrameus dels gats, al mes de gener! Segur que llegiré aquest llibre.

    ResponElimina