dijous, 4 d’abril del 2013

Biblioteques

10 biblioteques públiques rares i belles

Què tal un recorregut per algunes biblioteques públiques rares (i alhora belles) en diferents ciutats del món? Cada biblioteca és única, ho sé, però les deu integrants d'aquesta llista són cridaneres pel lloc en què es van construir, pel seu patrimoni o per una arquitectura i un disseny poc tradicionals. No deixin d'apuntar-se a conèixer-les.
Biblioteca Pública de McAllen
Bibliotecas extraordinarias, Walmart

Aquesta biblioteca es troba en el que abans va ser un Walmart abandonat i es deu a l'estudi d'arquitectura Meyer, Scherer & Rockcastle (MS&R). La seva col·lecció de llibres està dirigida especialment als nens, encara que hi ha títols per a totes les edats i tots els gustos. Compta amb sala de còmput i altres serveis gratuïts.
Biblioteca Liyuan
Bibliotecas extraordinarias, China

Està als afores de Pequín, Xina, a dues hores en acte de la ciutat. El lloc té una estètica contemplativa. A més de ser notable per la seva arquitectura, que és poc comú, es troba a la meitat del bosc, la qual cosa és una espècie de paradoxa que es resol si prenem en compte que el lloc es troba a cinc minuts a peu del poble.
Biblioteca Beinecke de Manuscritos y Libros Raros

 Bibliotecas raras, Yale

Pertany a la Biblioteca de la Universitat de Yale (Conneticut, Estats Units). El seu nom parla per si mateix: s'especialitza en llibres rars, pels quals solen consultar-la són investigadors en la seva majoria. És l'actual posseïdora del Manuscrit Voynich, escrit fa uns 500 anys per un autor desconegut en un alfabet no identificat i un idioma incomprensible (el denominat voynichés). També protegeix un exemplar de la primera Bíblia de Gutenberg, el primer llibre procedent d'una impremta de tipus mòbils. L'edifici, sense finestres, va ser construit en els 60 amb base un disseny de Gordon Bunshaft.
Bibliotheca Alexandrina
Bibliotecas raras, Egipto 

La Biblioteca Alexandrina, situada a Alexandria, Egipte, a la vora del Mar Mediterrani, és també un important centre cultural. Com s'aprecia a la foto, la seva construcció commemora de l'antiga Biblioteca d'Alexandria, destruïda en l'Antiguitat. El projecte va resultar de la unió d'esforços econòmics de països europeus, americans i àrabs, i del suport de la Unesco. A la seva inauguració van acudir reines i caps d'Estat. No és la més rara de la llista, però la inclós perquè la seva arquitectura em sembla sorprenent.
Biblioteca del profesor Richard Macksey
Biblioteca de Richard Mack

En 2007 es va anunciar que el professor Richard Macksey donava la seva llibreria a Sheridan Libraries, perquè la col·lecció (de més de 70 mil llibres, manuscrits i obres d'art) pogués consultar-se. Més que rara, és envejable, i no només per la quantitat de títols: el recinte en què es trobaven era acollidor i caòtic, igual que l'acte de llegir.
Biblioteca John Rylands
Biblioteca, Mánchester

Està a la Universitat de Mánchester, a Anglaterra. Es va fundar en 1972 i és la major biblioteca del Regne Unit. Conté el fragment orignal més antic del Nou Testament (conegut com el Fragment de Sant Joan) i una de les dues còpies existents de la mort d'Arturo en impressió de William Caxton (1485). Veure-la ens fa pensar a les primeres biblioteques. S'apega tant al concepte que resulta rara en aquests temps.
Biblioteca Pública de Stuttgart
Bibliotecas raras, Alemania

Aquesta biblioteca alemana és blanca, geomètrica i perfecta, de manera tal que gairebé sembla un dibuix o una maqueta. Va ser construïda per Yi Architects en 2011, any en què va guanyar un important concurs d'arquitectura. La seva estètica destaca dels arbres i les cases de sostres vermells que l'envolten
Biblioteca Pública de Vennesla
Biblioteca Pública de Vennesla

Aquesta Biblioteca, situada en Vennesla, Noruega, va ser dissenyada per la signatura d'arquitectura Helen & *Hard. La seva estructura està conformada per 27 costelles. Els espais blaus que veuen entre els prestatges són, de fet, butaques, en els quals el públic pot, literalment, recolzar-se a llegir. A més, va ser reconeguda amb la màxima certificació dins del sistema noruec de construcció sustentable, doncs es va construir amb materials i mètodes amigables amb el medi ambient. La seva il·luminació natural és perfecta.
Biblioteca Nacional de Bielorrusia
Bibliotecas raras, Bielorrusia

La Biblioteca Nacional de Bielorússia està situada a Minsk i va ser fundada en 1922. Posseeix més de vuit milions d'exemplars en diversos formats. El nou edifici va acabar de construir-se en 2006 i va ser dissenyat per Viktor Kramarenko i Mikhail Vinogradov. La il·luminació nocturna fa que sembli més antre que biblioteca.
BiblioTech
BiblioTech, biblioteca sin libros

BiblioTech serà la primera biblioteca pública sense llibres físics dels Estats Units (i molt probablement, del món). Comptarà amb arxius electrònics i dispositius en préstec al públic: i-readers, estacions amb computadora, laptops i tabletas. Expliquen que serà més aviat semblada a una tenda Apple.

Els seus estils són diferents entre si: algunes són acollidores i unes altres són tan impecables que fa por embrutar-les amb la vista, unes tenen exemplars rars i antics, i fins a hi ha una amb llibres que es troben exclusivament en format digital. La veritat és que totes es veuen d'allò més interessants.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada