dimarts, 4 de juny del 2013

Intemperie, Jesús Carrasco



90800_intemperie_9788432214721





Salta a la vista quan comencem a llegir-ho que estem davant un títol especial, un llibre d'aquests que d'aquí a uns anys seguiràs recomanant als teus amics. 

Estem ficats en un forat seguint els passos d'un nen que ha escapat de casa,res se sap dels motius ni de res més. Només compartim aquest amagatall mentre que intenta no ser descobert pels veïns del poble que el busquen. Quan el perill passa, surt a una immensa i desèrtica plana que haurà de travessar si vol seguir amb el seu pla de fugida.


En el seu dur i penós camí, es toparà amb un vell cabrer que, encara que parc en paraules, és almenys una companyia amb la qual seguira una travessia que no sap molt bé on el portarà. Sobra dir que seran moltes les dificultats que travessin, començant pel clima, en una zona on fa molt que l'aigua escasseja i cada gota és anhelada com a or pur.
 El nen haurà de prendre decisions en les quals nosaltres dubtaríem segur, i haurà d'enfrontar-se a una violència crua i silenciosa que subjeu en cada racó.


El que sí puc dir-vos és que sorprèn tant la història com la forma d'explicar-la, que és senzillament prodigiosa, i és que Jesús Carrasco ens deixa amb la sensació de tenir les idees molt clares, dominant en tot moment la narració i donant-nos sense estridències les dosis justes de tot. Està escrit com si fos en una única marxa, no hi ha alts ni baixos, sinó que ‘Intempèrie’ es manté en un perfecte estat lineal. El que no significa que no tingui moments de màxima tensió i que ens faci sentir un desassossec gairebé continu.
Igualment digne de lloar és que tot això que us estic dient ho aconsegueix amb amb prou feines quatre personatges, als quals ni tan sols dóna noms, i amb molt pocs i breus diàlegs. Un altre punt a tenir molt en compte és el llenguatge utilitzat, és que cal reconèixer que l'estil de Carrasco és molt personal, peculiar si es vol, fent ús de paraules que no estan ni molt menys en el nostre vocabulari habitual. Però això no impedeix que pugui seguir-se la lectura sense majors problemes, i en tot moment tenim la sensació d'estar llegint alguna cosa realment bona.
Només em queda recomanar-vos la lectura de ‘Intempèrie’.
Estem davant un llibre excel·lent, dels quals arriben pocs a les nostres mans, i només el temps confirmarà si es converteix en un clàssic o no. 










Fotografia recollida a: http://www.elplacerdelalectura.com
Informació sobre l'autor: http://www.elplacerdelalectura.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada