divendres, 8 de març del 2013

La filla de l'hostalera (Dues protagonistes femenines)


Autor: Anna Tortajada


  • Nº de pàgines: 296 pàgines
  • Enquadernació: Tapa blanda
  • Editorial: ARA LLIBRES
  • Llengua: CATALÀ



Ressenya

Aquesta novel·la es troba ambientada en els quatre carrers que formaven el nucli de població conegut com Sabadell durant la segona meitat del segle XIV, on no fa masses anys que s’ha començat a format un nucli de població al voltant d'una cruïlla de camins.
La història té dues grans protagonistes: l’Arraona, filla de Felipa i neta de Salvador, el propietari de l’hostal. La segona protagonista és l’Elisendis, filla del mostassaf de Sabadell. Malgrat la diferència social existent entre les dues famílies, el fet de tenir una edat semblant fa que no triguin massa en convertir-se en amigues.
Es tracta d'una d'aquelles amistats que el pas del temps no esborra. Tot el contrari, cada vegada hi ha una major amistat que poc a poc arriba a convertir-se en un veritable amor. Així, malgrat que la vida les prova d’allunyar, com per exemple quan l’Arraona ha de casar-se obligada pels pares a casar-se amb el fill del moliner i la seva nova família li prohibeix d'anar a passejar amb l’Elisendis.
La novel·la ens dibuixa l’evolució de les dues protagonistes i la seva interrelació amb el món que les envolta. Com la societat poc a poc va evolucionant i alguns ja comencen a pensar que allò que fins ara havia estat vàlid en poc temps quedarà desfasat. També veiem històries d’amor que porten a l’Arraona a pensar en deixar-ho tot i fugir cap a l’Alguer, per començar una nova vida. Al final tot surt malament i s’ha de conformar amb la seva vida.
Hi ha diversos aspectes de la novel·la que voldria destacar. En primer lloc, la forma de presentar els esdeveniments històrics, com poden ser la guerra amb Castella o la conquesta de Sicília, que són vistos des d'una certa llunyania i com situacions i notícies que no tenen res a veure amb la població que prou feina té per tirar endavant.
També es destacable com es tracta el dia a dia d'una població, amb els seus petits problemes quotidians i els reptes d'aquells que volen aprofitar les ocasions per millorar. El moliner, per exemple, iniciarà la plantació del lli després de ser el primer d'identificar les possibilitats d'aquesta planta per produir uns teixits ben diferents del que fins ara tenien a l’abast. Haurà d'aguantar les burles i rialles dels altres, però ell lluitarà convençut que té una oportunitat.
I també, naturalment, la rivalitat que de sempre hi ha hagut entre Terrassa i Sabadell. A la novel·la, els de Terrassa són sempre els dolents, que aprofitaven qualsevol ocasió per anar a Sabadell a trencar-los els molins i aquests responien enviant el sometent a tractar de castigar els culpables.
D’altres aspectes són menys creïbles, com la relació tant directa que hi ha entre la fila del mostassaf, que tot i no pertànyer a la noblesa sí que té un cert status social i la filla de l’hostalera, que pertany a la classe social més baixa.
En conjunt, però, és una molt interessant novel·la històrica d'una lectura més que agradable. 







Comentari

Desprès d'aquesta ressenya tan completa, poca cosa es pot dir, no obstant afegiré:La filla de l'hostalera", llibre que pode-ho trobar a la biblioteca Can Torro. Val la pena.

En el Sabadell feudal del segle XIV, Arraona, la filla de l'hostalera, es deleix per decidir el seu futur. Només pot comptar amb la seva amiga Elisendis, d'un estament molt diferent i, que tampoc no es vol resignar al paper que li assigna l'època. Lligades per un vincle indestructible, es rebel·lem contra tot i tothom, mentre la vila es fa gran amb el comerç de bestiar, de sous i de teixits, s'acosta inexorablement a una transformació crucial.







Informació recollida:
http://www.arallibres.cat/cont/cataleg/imagePot/lafilladelhostelera.jpg
http://www.llibrevell.cat/wp/la-filla-de-lhostalera/

1 comentari:

  1. Hola Montse,

    esteim fent proves per entrar comentaris . Trobo que fas molta de feina i ben feta.

    Fins aviat . Una abraçada

    Joana

    ResponElimina