divendres, 15 de març del 2013

Jordi Tomàs -Antropòleg i escriptor

Jordi Tomàs reprodueix la tracta esclavista d'indians catalans en 1864 en 'El mar dels traïdors


Escritor Jordi Tomàs


BARCELONA, 14 Mar. (EUROPA PRESS) -
  
 L'escriptor barceloní Jordi Tomàs ha presentat aquest dijous 'El mar dels traïdors' (Proa), una revisió històrica de la tracta esclavista per part d'indians catalans el 1864, malgrat ser una novel·la d'aventures i no històrica, ha reivindicat l'autor en roda de premsa.
   La història està narrada per un metge, humanista i idealista, qui a finals del segle XIX s'enrola al vaixell Verge de Montserrat, pensant que es tracta d'un viatge comercial per vendre ivori, eben i espècies, i que es convertirà en un malson quan, a l'arribar a Sierra Leone, aquest descobreixi els centenars d'africans que han de ser venuts a Cuba i Puerto Rico.
   Tot i això, la història està construïda d'acord amb cartes i el mateix dietari del metge, i en un estil que fuig de la linealitat, diferenciant-se així de les tradicionals novel·les d'aventures marítimes del segle XIX de Josep Conrad, Robert Louis Stevenson i Herman Melville, de les quals l'autor s'ha impregnat.

TERCER INTENT

   Tomàs ha explicat que aquesta és la plasmació de la història després de tres intents, des de tres punts de vista diferents, ja que és la visió més versemblant, després de ser real que gran part de la documentació de l'època estava escrita pels metges de bord.
   Aliè a la tracta esclavista, el protagonista és testimoni de les condicions de vida dels esclaus, amuntegats als cellers dels vaixells i temorosos que els blancs se'ls mengessin, al desconèixer completament el seu destí, ha citat Tomàs.
   Aquesta novel·la va néixer fa tres anys arran d'un seminari sobre l'esclavisme africà impartit per l'autor, qui es va donar llavors compte que el tema era susceptible de ser novel·lat, però no des d'una perspectiva històrica, sinó aventurera, tot i que l'autor ha avisat: "Tot podria haver passat".
   Aquesta novel·la ha estat Premi 'El lector de l'Odissea' 2012 --seleccionat entre un centenar de lectors-- i retrata també les passions humanes més profundes, i és sobretot, un relat d'aventures.
   L'escriptor Albert Sánchez Piñol, amic de l'autor i ex-company del Centre d'Estudis Africanistes, ha resumit que aquesta novel·la reprodueix l'època en la qual els indians catalans tornaven amb capital aconseguit a les Índies i al no saber on invertir-lo van aconseguir crear una puixant indústria tèxtil a Catalunya, d'on vénen moltes famílies acabalats de l'actualitat, sense aparèixer explícitament en el text.
   "A Catalunya hi havia moltíssimes famílies esclavistes", ha assegurat Tomàs, qui no persegueix assenyalar els responsables de l'esclavisme, tot i que sí reflectir una època de la qual a penes es parla i que ha estat molt important en la configuració de Catalunya, ha remarcat.


Jordi Tomàs

Jordi Tomàs (Barcelona, 1971) és antropòleg i escriptor. Ha viscut llargues temporades a l'Àfrica Occidental i ha publicat reculls de narracions, les novel·les Arrels de baobab (2000) i Un cor aixanti (2008), i un llibre escrit amb el senegalès Patrick Lambal sobre l’emigració clandestina africana: El pescador que volia anar al país dels blancs (2012). Ha editat el llibre "Secesionismo en África" (2010).


Informació recollida: http://www.europapress.cat/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada