dilluns, 11 de febrer del 2013

Memòria d'uns ulls pintats (Opera prima d'en Lluis Llach)







Títol amb català: Memòria d'uns ulls pintats.
Titulo en castellano: Memoria de unos ojos pintados.

Molta prevenció davant de la novel·la d'algú a qui admires com a cantautor. Entreveus que algú amb tanta sensibilitat i amb lletres de cançons que són poemes no t'ha de decebre, però una cosa és escriure i compondre i l'altre és fer una novel·la. Certa mandra també quan llegeixes que la història s'ambienta a la Guerra Civil, buf, un altre llibre de la guerra...



Prevenció i mandra vençudes després del primer capítol, a mi m'ha emocionat i molt.
Reconstrucció vivíssima d’un període sovint mal explicat, Memòria d'uns ulls pintats és, per damunt de tot, una extraordinària història d'amor.
Llach ha fet una novel·la d'homenatge als vençuts, essent crític quan pertoca, però sobretot ha escrit una història d'amor sense complexes.
És una primera novel·la cert, però renoi si ha deixat la música per escriure, benvinguda sigui la retirada dels escenaris,crec que aquest llibre val la pena.
L'interès de Llach, nascut el 1948, era reconstruir una Barceloneta intuïda, la de l'Escola del Mar, la de Salvat-Papasseit, la de gent humil que troba en l'educació i la cultura una via d'esperança. 
A Llach el fascina com en una societat com la d'aquella època, la lectura d'un poema d'amor per part d'un dels personatges "li obre finestres, li explica coses que abans no sabia explicar-se. 

Quatre amics adolescents, en Germinal, en David, la Joana i la Mireia, nascuts el 1920 a la Barceloneta. Crescuts en temps convulsos, llibertaris, fills d'obrers que descobreixen la vida al carrer, a l'escola del Mar i als bordells, mentre les esglésies cremen, els bàndols estan cada cop més dividits i l'esquerra més fragmentada. La Guerra Civil estronca la vida de tantes famílies, però també la d'aquests joves que viuen els primers anys d'adolescència amb els sons de les bombes de fons. La crida al front del més joves, l'horror de la desfeta a la batalla de l'Ebre i el pànic posterior davant la caiguda imminent de la ciutat de Barcelona són el teló de fons d'una història d'amor entre en David i en Germinal. Una relació que comença amb la descoberta del cos i de la pròpia sexualitat i que creix amb l'adversitat.



Llach t'emociona i et revolta mitjançant capítols que s'estructuren en gravacions en què en Germinal, ja amb edat avançada, va parlant a un suposat director de cinema que vol fer una pel·lícula d'aquells dies. En aquestes trobades Germinal recorda els dies a la platja de la Barceloneta, l'escola normal, la poesia, el front, la carnisseria de l'Ebre, l'entrada dels franquistes a la ciutat, l'exili a França i el retrobament amb en David. Prefereixo no escriure res més i vull convidar-vos a obrir-la, llegir-la o escoltar-la, podreu sentir en Llach com us parla.

Hi ha llibres que m’agraden i d'altres que m’entusiasmen, i el que ens ocupa formaria part d'aquests darrers. 







Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada