diumenge, 19 de maig del 2013

Victus, el llibre més venut en català i castellà d’aquest Sant Jordi


¡Lo contaré todo! Cómo jodieron al general Villarroel, cómo derrotaron nuestras victorias. Porque, hasta ahora, de aquella guerra solo he oído las versiones que vienen de arriba o del enemigo.»

VICTUS es una novela histórica que nos narra la guerra de Sucesión española, un conflicto que puede considerarse como la primera de las contiendas mundiales y que termina el 11 de septiembre de 1714 con el apocalíptico asalto a Barcelona. También es la tragedia de Martí Zuviría, un joven barcelonés, alumno aventajado del marqués de Vauban, que se convierte en un genio de la ingeniería militar.

VICTUS es un derroche de información y rigor histórico al servicio de un relato ágil, potente y desenfadado, con una dicción rabiosamente contemporánea que nos lleva de Francia a Barcelona pasando por Madrid, Toledo, Tortosa o las batallas de Brihuega y Almansa. Y es también una obra sobre la Barcelona irreductible de 1714, que sufrió un asedio desigual de trece meses y el bombardeo de más de treinta mil proyectiles. 

VICTUS cuestiona las versiones oficiales de ambos bandos y cede la palabra a los auténticos protagonistas de la historia, desde la figura inmensa de Villarroel, el general que defendió la capital catalana con lágrimas en los ojos, hasta los civiles y soldados anónimos de todas las naciones que lucharon a un lado y otro de las murallas.

Pero, ante todo, VICTUS es un festín literario de primer orden que se devora del modo en que siempre se han devorado las grandes obras, como lo demuestra el que antes de su aparición ya se hayan vendido los derechos al ruso, el alemán, el holandés y el francés.


ALBERT SÁNCHEZ PIÑOLBarcelona, 1965. Antropòleg i escriptor.
Ha publicat l’assaig satíric Pallassos i monstres (Edicions La Campana, 2000) sobre vuit dictadors africans. La crítica ha dit que és un llibre formidable, que il•lumina a través de la documentació i la sàtira una fosca realitat que se’ns oculta.
La novel•la La pell freda (Edicions La Campana, 2002) va suposar l’entrada d’Albert Sánchez Piñol en el camp novel•lístic amb una obra sorprenent per la seva força i originalitat.
Ha aconseguit un èxit excepcional de venda i crítica i se n’han venut els drets de traducció a 37 llengües.
Pandora al Congo (Edicions La Campana, 2005), amb més de 15 traduccions, Tretze tristos tràngols(Edicions La Campana, 2008) iVictus (Edicions La Campana, 2012), un autèntic fenomen de vendes, confirmen la qualitat de l’escriptor català contemporani més internacion.



COMENTARI:

Victus és una gran novel·la. 
Té diferents lectures, a multitud d'interpretacions, justament per la seva complexitat. Però m'equivocaria, i ho faria irremeiablement, si veiés aquest llibre com una simple novel·la històrica, un anhel romàntic o sentimental de l'autor en honor de rescatar un episodi històric ja liquidat per  llunyà, o el d'estar formalment ben fet i  fer-nos passar una bona estona. No. La gran potència de Victus, aparti és clar de la seva destresa literària i que ens fa passar molts bones estones, resideix en el fet que el que se'ns explica, i com se'ns explica, contínua, de manera inquietant, plenament vigent avui dia

Hi ha moltes coses a destacar de Victus. Una és el mestratge amb que Sánchez Piñol barreja als personatges històrics amb els de ficció.
El relat retrospectiu d'un home que ja esta de tornada de tot en la vida, li permet a Sànchez Piñol donar-nos una visió irònica i mordaç, amb molt sentit de l'humor. M'ha agradat la narració de la batalla de la caiguda de Barcelona.
Crec que és una novel·la que mereix la pena llegir-la.




Informació recollida:

1 comentari:

  1. Victus és una gran novel·la.
    Té diferents lectures, a multitud d'interpretacions, justament per la seva complexitat. Però m'equivocaria, i ho faria irremeiablement, si veiés aquest llibre com una simple novel·la històrica, un anhel romàntic o sentimental de l'autor en honor de rescatar un episodi històric ja liquidat per  llunyà, o el d'estar formalment ben fet i  fer-nos passar una bona estona. No. La gran potència de *Victus, aparti és clar de la seva destresa literària i que ens fa passar molts bones estones, resideix en el fet que el que se'ns explica, i com se'ns explica, contínua, de manera inquietant, plenament vigent avui dia.

    Hi ha moltes coses a destacar de *Victus. Una és el mestratge amb que Sánchez Piñol barreja als personatges històrics amb els de ficció.
    El relat retrospectiu d'un home que ja esta de tornada de tot en la vida, li permet a Sànchez Piñol donar-nos una visió irònica i mordaç, amb molt sentit de l'humor. M'ha agradat la narració de la batalla de la caiguda de Barcelona.
    Crec que és una novel·la que mereix la pena llegir-la.

    Recordo a totes els clubers/res, que es el mateix autor de Pandora al Congo, recorde-ho quan la varem llegir al club de lectura? Dons no te res a veure amb aquest.

    ResponElimina