dimecres, 22 de maig del 2013

Que té el "El gran Gatsby " que a tots enamora?


Sinopsis

La novela explora la crisis de identidad de cierta burguesía estadounidense, que vive de espaldas a las penurias de otros sectores sociales. Gira en torno al tema de la destrucción de los valores morales y se basa en la historia de amor entre Daisy Buchanan y Jay Gatsby. Jay, un aventurero que con astucia se ha ganado un puesto privilegiado dentro de una sociedad corrompida, mantendrá con Daisy una relación turbulenta de imprevisibles consecuencias.


OPINIÓ

Francis Scott Fitzgerald deia que la vida és un assumpte romàntic i per això segurament va aconseguir meravellar-nos amb aquest personatge. Jay Gatsby és el nou heroi del segle XX, fet a si mateix sense massa escrúpols. És un fronterer, un aventurer, però també un romàntic, algú capaç d'arriscar-se fins a les últimes conseqüències per anar darrera d'una simple lluentor, un dels  personatges més perdedors i al mateix temps més triomfadors i somiadors que ha donat la literatura per llibres com 'El gran Gatsby'. 
La novel·la és desolada, irònica, poètica, cruel, tendra i bella, aconsegueix fer de la frivolitat un referent de la vida contemporània.

Són els personatges bones persones? És Gatsby realment gran?

És cert que si els personatges d'un llibre no ens agraden, és més difícil continuar una lectura. Però Fitzgerald resol aquest problema utilitzant un llenguatge elevat i donant-li ritme. El que vull dir és que el llibre t'enganxa des de la primera frase. Les descripcions també són molt boniques, de manera que el llenguatge de la novel·la eleva les tragèdies i els triomfs de Gatsby d'una forma que fa que ens resultin èpiques. I és això el que fa que Gatsby sigui genial, gran. Es això precisament el que el fa genial. Però ningú necessita ser bona persona per ser així.


Ara tenim una nova versió cinematogràfica d'aquesta obra d'en Scot Fitgerald, la primera la del any 1974 tenia com a protagonista Robert Redford, amb guió de Francis Ford Coppola.
La nova versió del 2013 la protagonitza en Leonardo DiCaprio i el guio de Baz Luhrmann y Craig Pearce. Coproducció Australia-EEUU.
Dos versions d'una mateixa obra.
Quina es millor? Tenen alguna cosa a veure? Quin es el guió millor adaptat? qui es mes fidel a la obra d'en Fitgerald?







Francis Scott Key Fitzgerald (Saint Paul, Minnesota, 24 de septiembre de 1896 - Hollywood, California, 21 de diciembre de 1940), fue un novelista estadounidense de la época del jazz
Su obra es el reflejo, desde una elevada óptica literaria, de los problemas de la juventud de su país en los años que siguieron a la Primera Guerra Mundial.

Novelas 
  • A este lado del paraíso (This Side of Paradise) (1922)
  • Hermosos y malditos (The Beautiful and Damned) (1922)
  • El gran Gatsby, (The Great Gatsby) (1925)
  • Suave es la noche, (Tender Is the Night) (1934)
  • El último magnate, (The Last Tycoon – originalmente The Love of the Last Tycoon) – (publicado póstumamemente, 1942.

Peliculas

  • The Great Gatsby, El curioso caso de Benjamin Button, La ultima vez que vi Paris.





Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada